Pàgines

15 de gener del 2024

Los Maños, Birbar, Rincón La Olivereta i El Faro s'alcen amb els premis de les Jornades Gastronòmiques de l'Olla de la Plana

Vila-real va celebrar l'acte de clausura de les XIV Jornades Gastronòmiques Mengem a Vila-real Olla de la Plana, una gala en la qual s'ha fet lliurament dels premis del Concurs Nacional Pasqual Batalla d'Olla de la Plana. El restaurant Los Maños s'ha alçat amb el primer premi nacional, seguit de Birbar Espai Gastronòmic (segon premi nacional); Rincón La Olivereta (premi especial provincial) i El Faro (premi especial local) han completat el podi de guardons. Amb el lliurament de premis es posa el fermall d'or a les Jornades, que s'han desenvolupat durant el mes de novembre, impulsades per l'Associació d'Hostaleria i Oci de Vila-real (Ashiovi) i l'Associació Gastronòmica de Vila-real, amb el suport de la Regidoria de Comerç i Hostaleria.

La regidora de l'àrea, Ana Torres, va participar en la clausura, al costat del president d'Ashiovi, Emilio Miralles; el president de l'Associació Gastronòmica, Ximo Abril; regidors de la corporació, reina i dames de les festes, membres del jurat qualificador, restaurants participants, col·laboradors i patrocinadors. Ana Torres va agraïr l'esforç d'Ashiovi i l'Associació Gastronòmica així com de totes les persones que col·laboren per a fer possible que Vila-real siga un referent en el mapa gastronòmic provincial i nacional. "Amb aquestes jornades aconseguim que la cuina tradicional no es perda i reforcem el talent gastronòmic que Vila-real posseeix", va subratllar la regidora.

Així mateix, va remarcar la potència econòmica d'aquestes jornades, com un element dinamitzador per al sector. Així, enguany, durant el mes de novembre s'han servit un total de 1.942 menús de l'olla de la Plana en els 16 restaurants participants, la qual cosa suposa un 8,37 % més que el 2022. En volum de negoci, es tradueix en un impacte total de 61.173 euros, un 7 % més que l'any passat.

A més d'aquest impacte econòmic positiu per al sector, Ana Torres va recordar el caràcter solidari d'aquestes jornades, que en aquesta ocasió ha sigut per a l'Associació Pintando el camino en rosa d'ajuda a xiquets i xiquetes amb càncer. Durant l'acte també es va fer lliurament d'aquesta aportació solidària a la presidenta de l'entitat, Amparo Alcaraz.

Els guanyadors dels premis del Concurs Nacional Pasqual Batalla d'Olla de la Plana, emmarcat en les XIV Jornades, han rebut també un premi en metàl·lic, a més d'un guardó elaborat amb ceràmica per l'artista local Ángel Igual. Així, el primer premi nacional de 1.000 euros ha sigut per a Los Maños; el segon premi nacional, dotat amb 750 euros, ha recaigut en Birbar; el primer premi especial provincial de 500 euros ha sigut per a Rincón La Olivereta, i El Faro ha obtingut el primer premi especial local, dotat amb 350 euros.


La gala, celebrada en el restaurant El Casino, va servir també per a agrair la participació del jurat qualificador, format per Miguel Barrera, del restaurant Cal Paradís, amb una estrela Michelin; Ferran Lleixa, de Gasma; Quique Chesa, de l'Escola d'Hostaleria de Castelló; Raúl Puchol, crític gastronòmic i director de Cope Castelló, i Miguel Gómez, del Centre de Turisme de Castelló. A tots ells se'ls va fer lliurament d'un diploma, així com als restaurants participants en aquesta edició i als col·laboradors i patrocinadors.

També es va procedir al sorteig de les targetes regal per valor de dinars o sopars entre el públic que va degustar l'olla de la Plana durant les Jornades i també es va entregar una menció d'honor a José Recatalá Peña, fundador del restaurant El Miso, i la seua esposa, Regilda Segarra, per la seua llarga trajectòria professional i per ser un referent de la gastronomia a Vila-real. La projecció d'un vídeo resum de les Jornades, elaborat per la productora Clar Televisió, va posar punt final a l'acte.