13 d’octubre del 2011

RECEPTA: OLLA DE LA PLANA



OLLA DE LA PLANA (Valencià)

¼ quilogram de bajoques, 1 safanòria, 1 nap, unes quantes fulles de bleda, 1 ceba grossa, 2 pataques mitjanes, ¼ quilogram de fesols secs, 3 alls, 3 tomaques, un tall mitjà de carabassa dolça, ¼ de col de cabdell, 2 grapats d’arròs, 1 cullerada de pebre roig, oli, sal i safrà

El dia anterior a fer la recepta posem els fesols en remull. A l’hora de preparar aquesta olla de dejuni, rentem amb aigua abundant tota la verdura, si cal la pelem i la tallem tota a daus d’uns 2 cm.La tornem a rentar i la posem en l’olla on ha de coure i reservem l’arròs. Una vegada tinguem tota la verdura preparada i dins l’olla, la cobrim d’aigua amb un o dos dits per damunt de la mescla. La posem a coure a foc viu i hi afegim un bon raig d’oli cru, safrà i sal. Quan comence a bullir abaixem el foc al mínim- si fa escuma, la llevem-,i, abans que la verdura comence a estar cuita,hi afegim l’arròs.
Mentrestant pelem y piquem la ceba, els alls y ratllem les tomaques. En una paella amb oli fem el sofregit, l’aboquem a l’olla i remenem la mescla. La deixem coure durant 5 minuts més, apaguem el foc i tapem l’olla.



OLLA DE LA PLANA (Castellano)

¼ de kilo de judías verdes, 1 zanahoria, 1 nabo, unas cuantas hojas de acelga, 1 cebolla grande, 2 patatas medianas, ¼ de kilo de alubias secas, 3 ajos, 3 tomates, un corte medio de calabaza dulce, ¼ de col, 2 puñados de arroz, 1 cucharada de pimentón dulce, aceite, sal y azafrán 


Poner en remojo las alubias la víspera. En el momento de preparar esta olla, lavamos con agua abundante toda la verdura, si hiciera falta la cortamos toda a dados de unos 2 cm. La volvemos a lavar y vamos poniéndola en la olla donde ha de cocer y reservamos el arroz.

Una vez tengamos toda la verdura preparada y dentro de la olla, la cubrimos de agua con uno o dos dedos por encima de la mezcla. La llevamos a ebullición a fuego fuerte y añadimos un buen chorro de aceite, azafrán y sal. Cuando empiece a hervir rebajamos el fuego al mínimo (si hace espuma, la quitamos), y antes de que la verdura esté cocida, le añadimos el arroz.
Mientras tanto pelamos y picamos la cebolla, los ajos y rayamos los tomates. En una sartén con aceite hacemos el sofrito con la cebolla, el ajo, el tomate y el pimentón dulce. Una vez tengamos el sofrito, lo vertemos en la olla y removemos. Lo dejamos cocer durante 5 minutos más, apagamos el fuego y tapamos la olla.