PILOTES DE NADAL (Valencià)
Una fogassa de pa de quilo, 750 grams de carn de porc picada, 100 grams de
cansalada, 100 grams de pinyons, tres ous, llet (o sang de pollastre acabat de
matar), canella, nou moscada, julivert i herba-sana.
El pa, que haurem deixat que es fera eixut tres o
quatre dies, es buida de la molla i la tarllarem per mesclar-la després amb la
canella, mitja nou, el julivert tallat finalment, l’herba-sana i un pessiguet
de sal. Afegirem un poquet de llet (o de sang de pollastre) i ho pastem
procurant que no quede massa moll. En la paella derretirem la cansalada (es pot
emprar tambié mantega de porc) i se sofregeixen els pinyons i la carn picada.
Destriem els rovells dels ous i els afegim a la carn fregida fent una pasta. Es
baten les clares i, mesclant la pasta de la carn amb la de pa, es van fent
pilotes que mullarem en les clares batudes i deixarem en una safata perquè
vagen assecant-se una miqueta a l’aire. Aquestes pilotes es diuen de Nadal
perquè es costum afegir-les a l’arròs d’aquest dia, però són també molt bones
amb un caldo de carn.
PELOTAS DE NAVIDAD
(Castellano)
Una hogaza de pan de kilo, 750 gramos de carne picada de cerdo, 100 gramos
de tocino, 100 gramos de piñones, tres huevos, leche (o sangre de pollo acabado
de matar), canela, nuez moscada, perejil y hierbabuena.
El pan, que tendremos que haber dejado que se hiciera duros tres o cuatro días,
se vacía de la miga y la rallamos para mezclarla después con la canela, media
nuez, el perejil cortado finamente, la hierbabuena y un pellizco de sal.
Añadiremos un poco de leche (o sangre de pollo) y lo amasamos procurando que no
quede demasiado blando. En la sartén derretiremos el tocino (se puede asar
también manteca de cerdo) y se sofríen los piñones y la carne picada. Separamos
las yemas de los huevos y les añadimos la carne frita, haciendo una pasta. Se baten
las claras y, mezclando la pasta de la cerne con el pan, se van haciendo
pelotas que mojaremos en las claras batidas y las dejaremos en una bandeja para
que se sequen un poco en el aire. Estas pelotas se laman de Navidad porque es
costumbre añadirlas al arroz ese día, pero están también muy buenas con un
caldo de carne.