ARRÒS AL FORN
(Valencià)
Mig quilo d’arròs, 200 grams de cigrons, 200
grams de botifarra de ceba, 150 grams de costella de porc, 2 mitjanes, 2
tomaques madures, un litre d’aigua, 125 dl d’oli, safrà, sal i una cabeça
d’alls.
En una cassola de fang, que siga plana i amb les
vores altes, es posa l’arròs, les creïlles pelades i tallades en rondanxes; les
tomaques tallades per la meitat, la costella de porc a trossos, la sal, el
safrà i els cigrons (que ja haurem deixat en remull el dia anterior). A banda,
en una paella, posarem l’oli, les botifarres, els alls, donant-los unes
voltetes, i s’afegeixen a la cassola, a més de l’aigua i tastant-lo de sal. Es
fica la cssola al forn fins que l’arròs estiga cuit i desaparega tot el caldo.
Estarà al seu punt quan es quede torrat per damunt.
ARROZ AL HORNO
(Castellano)
Medio quilo d arroz,
200 gramos de garbanzos, 200 gramos de morcilla de cebolla, 150 gramos de
costilla de cerdo, 2 patatas medianas, 2 tomates maduros, un litro de agua, 125
dl de aceite, azafrán, sal y una cabeza de ajos.
En una cazuela de barro, que sea plana con los bordes altos, se pone el arroz,
las patatas peladas y cortadas en rodajas; los tomates cortados por la mitad,
la costilla de cerdo a trozos, la sal, el azafrán y los garbanzos (que ya
habremos dejado en remojo el día anterior). A parte, en una sartén, pondremos
aceite, las morcillas, los ajos, dándoles unas vueltas y se añaden a la
cazuela, además de agua y probándolo de sal. Se mete la cazuela en el horno
hasta que el arroz esté cocido y desaparezca todo el caldo. Estará en su punto
cuando esté tostado por encima.