MONES DE PASQUA (Valencià)
Un tassó de sucre, un tassó de
llet, un tassó d’oli, un tassó d’ous (sense corfa), un quilo de farina, rent.
Es posen els ous sencers (clares i rovells) en
un recipient i es baten bé. A continuació, s’afegeix el sucre i es continua
remenant. Tot seguit, desfarem el rent en aigua i l’afegirem, juntament amb la
llet i la farina pastant contínuament i tenint en compte que la pasta no ha de
quedar massa dura. Cal treballar-la molt, fins que s’amolle de les mans. En
aquest punt, es deixa reposar dins d’un llibrell, tapada amb un drap, perquè
puge. Amanirem una llanda de forn, posant unes quantes neules i, damunt de
cadascuna un poquet de pasta, que s’aplana, i un pilotet del farcit que
vulguem, que pot ser confitura de moniato, carabassat o fruites confitades. Amb
un altre muntonet de pasta farem una bola, l’aplastarem i formarem la capa de
cada mona. Es deixen novament en repòs i finalment es pinten pel damunt am ou,
s’espolsen de sucre i ja es poden ficar al forn fins que queden daurades.
MONAS DE PASCUA (Castellano)
Un tazón de azúcar, un tazón
de leche, un tazón de aceite, un tazón de huevos (sin cáscara), un kilo de
harina, levadura.
Se ponen los huevos enteros (claras y yemas) en un recipiente y se baten bien.
A continuación, se añade el azúcar y se continúa removiendo. A continuación,
desharemos la levadura en agua y la añadiremos junto con la leche y la harina
amasando continuamente y teniendo en cuenta que la pasta no debe quedar
demasiado dura. Tiene que trabajarse mucho hasta que se suelte de las manos. En
ese punto, se deja reposar dentro de un recipiente, tapada con un trapo, para
que suba. Prepararemos una bandeja de horno, poniendo unas cuantas obleas y
encima de cada una un poquito de pasta, que se allana y un poquito de relleno
que queramos, que puede ser confitura de boniato, calabacete o frutas
confitadas. Con otro montoncito de pasta haremos una bola, la aplastaremos y
haremos la capa de cada mona. Se dejan nuevamente en reposo y finalmente se
pintan por encima con huevo, se espolvorean de azúcar y ya se pueden meter en
el horno hasta que queden doradas.