27 de setembre del 2011

RECEPTA: ESGARRAT


ESGARRAT (Valencià)

(Per a quatre persones) 600 grams de pebreres, 600 grams d’albergines, alls, sal i oli.


Posarem a torrar les pebreres i les albergines senceres. El mètode tradicional i millor era aprofitar les darreres brases del forn posant directament damunt les verdures fins que se’ls amolle la pell. En aquest moment, i sense que arribe a torrar-se massa la carn, es trauen, s’acaben de pelar, i es tallen les pebreres a tires menudes i les albergines a trossets. Se li afegeixen els alls a rodanxetes, es rega amb oli fi i se sala al vostre gust. Segons el costum l’esgarrat es pot mesclar amb mimnúcies d’abadejo, de tonyina o de sardina en salmorra.ESGARRAT (Castellano)

(Para cuatro personas) 600 gramos de pimientos, 600 gramos de berenjenas, ajos, sal i aceite.


Ponemos a asar los pimientos y las berenjenas enteras. El método tradicional y mejor era aprovechar las últimas brasas del horno poniendo directamente encima las verduras hasta que se les reblandezca la piel. En ese momento, y sin que llegue a asarse demasiado la cerne, se sacan, se acaban de pelar y se cortan los pimientos a tiras pequeñas y las berenjenas a trozos. Se le añaden los ajos cortados en rodajas, se riega con aceite y se sala al gusto. Según la costumbre, el “esgarrat” se puede mezclar con trocitos de bacalao, de atún o de sardina en salmuera.RECEPTA: COCA DE TOMACA


COCA DE TOMACA (Valencià)

Abadejo, tomaques madures, pebrera, ceba, pinyons, farina, rent, sal i oli.

Es prepara la massa posant dues parts d’aigua i una d’oli en un recipient (es pot mesurar amb un gotet). S’afegeix la pastilleta de rent desfeta amb aigua tèbia, la sal, i es va pastant fins que quede una massa fina i no molt dura. Es deixa reposar perquè augmente de volum. Mentre, tallarem les tomaques a trossets xicotets, la ceba i la pebrera, i esgarrarem l’abadejo a tiretes. Quan la massa estiga bona, farem una base molt fina damunt la llanda de forn, fregada amb oli, alçant una miqueta les vores, i estendrem per damunt la tomaca, arreglant-la fins que ho cobresca tot. Damunt posarem la ceba, la pebrera y l’abadejo (que haurem remullat per evitar que estiga massa salat). Ho adornarem amb els pinyons i posarem per damunt uns rajets d’oli perquè estiga més sucós. S’espolsa de pebre i de sal al vostre gust, i també amb una miqueta de farina, i es fica al forn i fins que estiga daurada la pasta.COCA DE TOMATE (Castellano)

Bacalao, tomates maduros, pimiento, cebolla, piñones, harina, levadura, sal y aceite.

Se prepara la masa poniendo dos partes de agua y una de aceite en un recipiente (se puede medir con un vaso). Se añade la pastilla de levadura deshecha en agua tibia, la sal, y se amasa hasta que quede una masa fina y no muy dura. Se deja reposar para que aumente de volumen. Mientras, cortaremos los tomates en trozos pequeños, la cebolla y el pimiento y desharemos el bacalao a tiras. Cuando la masa esté buena, haremos una base muy fina encima de la bandeja del horno, restregada con aceite, levantando un poco los bordes, y extenderemos por encima el tomate, de manera que cubra perfectamente todo el fondo. Encima pondremos la cebolla, el pimiento y el bacalao (que tendremos que haber remojado para evitar que esté demasiado salado). Lo adornaremos con los piñones y pondremos por encima unos chorritos de aceite para que esté más jugoso, Se espolvorea de pimentón y de sal al gusto y también con un poquito de harina y se mete en el horno hasta que la pasta esté dorada.